Στάδια καλλιέργειας

Η καλλιέργεια της ρίγανης για εμάς δεν είναι απλή υπόθεση…

Για να φτάσουμε σε αξιόλογο τελικό προϊόν πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια κάποιοι κανόνες, αλλά και να ληφθούν σοβαρά υπόψη αρκετοί παράγοντες που θα κάνουν το προϊόν να ξεχωρίσει. Παρακάτω αναφέρονται γενικά οι κυριότεροι από αυτούς.

  • Όλα ξεκινούν με τη δημιουργία σπορείου και τη σπορά ρίγανης σε αυτό. Ζέστη και υγρασία θα βοηθήσουν σύντομα να εμφανιστούν τα πρώτα μικροσκοπικά φυτά ρίγανης.
  • Αφού φτάσουν σε μέγεθος τα 15-20 εκ. είναι έτοιμα να μεταφυτευθούν στο χωράφι, αφού πρώτα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας του για φύτευση.
  • Η πρώτη χρονιά είναι και η πιο κρίσιμη, αφού θα πρέπει να πετύχει η φυτεία με τις ελάχιστες απώλειες σε φυτά ρίγανης, κάτι που εξαρτάται από την υγρασία στο χώμα για τους πρώτους μήνες ζωής του φυτού, καθώς ακραίες ξηρασίες θα μειώσουν τον αριθμό φυτών που θα τα καταφέρουν να εμφανιστούν την επόμενη Άνοιξη.
  • Την πρώτη παραγωγή με ρίγανη θα την πάρουμε από το δεύτερο έτος και μετά. Κατά το δεύτερο έτος, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα, απαραίτητη είναι η λίπανση που θα πρέπει να γίνεται στο χωράφι (πάντα με μέτρο).