Παραγωγή & επεξεργασία

Με στόχο ένα αξιόλογο τελικό προϊόν, δίνουμε μεγάλη σημασία στα στάδια παραγωγής & επεξεργασίας!

  • Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά ουσιαστικά με τη νέα χρονιά όπου και γίνονται οι λιπάνσεις και οι ζιζανιοκτοκτονίες. Τα τελευταία χρόνια, στις φυτείες της ρίγανης μας επιλέγουμε την ελάχιστη λίπανση. To αποτέλεσμα μπορεί να είναι μικρή μείωση της παραγωγής αλλά κάθετη αύξηση όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του φυτού. Η ζιζανιοκτονία γίνεται κυρίως με μηχανικά μέσα (φρεζοσκαλιστήρι 5 σειρών και καταστροφέα) τόσο στις πιστοποιημένες βιολογικές εκτάσεις μας, όσο και στις συμβατικές. Το τελικό καθάρισμα από ζιζάνια, λίγο πριν την παραγωγή, γίνεται με εργατικά χέρια. Έτσι έχουμε ρίγανη ακόμη πιο αρωματική και ακόμη πιο κοντά στην αυτοφυή ρίγανη βουνού.
  • Απρίλιος και Μάϊος είναι κρίσιμοι μήνες για τη ρίγανη, όπου άφθονες βροχοπτώσεις θα βελτιώσουν πολύ την ποσότητα της παραγωγής.
  • Φτάσαμε λοιπόν στον Ιούλιο, τον μήνα του θερισμού και της συγκομιδής, τον μήνα όπου ανθίζει η ρίγανη και αφού συμβεί αυτό σε ένα ποσοστό 70-80% της φυτείας είναι έτοιμη για κόψιμο και ξήρανση. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δωθεί ώστε κατά την περίοδο κοπής και ξήρανσης της ρίγανης θα πρέπει να αποφεύγονται ημέρες με βροχή ή υπερβολική υγρασία (πρωϊνή δροσιά). Ενδεχόμενη βροχόπτωση ή υπερβολική υγρασία κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες δυστυχώς οδηγεί σε οξείδωση (μαύρισμα) της παραγωγής και ουσιαστικά σε ολοκληρωτική καταστροφή αυτής…
  • Αν λοιπόν όλα πάνε καλά με όλα τα παραπάνω, ξεκινά η επεξεργασία, το “τρίψιμο” της παραγωγής με ειδικά τροποποιημένη θεριζοαλωνιστική μηχανή. Το προϊόν που θα πάρουμε θα είναι ρίγανη σχεδόν έτοιμη για βρώση και λέμε σχεδόν, γιατί το προϊόν περιέχει και πολλά μικρά και μεγάλα κοτσάνια τα οποία και θα πρέπει να απομακρυνθούν.
  • Τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας είναι το κοσκίνισμα. Το κοσκίνισμα αναλαμβάνει ηλεκτρικό κόσκινο με ενσωματωμένο τριβείο ελαφρού τύπου, στάδιο στο οποίο και γίνεται απαλλαγή της ρίγανης από κοτσάνια και τυχόν ξένα σώματα (χώμα, μικρές πέτρες, σκόνη, ακόμη και ρινίσματα μετάλλου με χρήση ισχυρών μαγνητών). Η ρίγανη μας θα περάσει από αυτό το στάδιο τουλάχιστον δύο φορές, από τριπλά κόσκινα, για να είμαστε σίγουροι πως το προϊόν που θα φτάσει στον καταναλωτή θα ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη Ρίγανη Καρατζά, ανταποκρίνονται πλήρως στις υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις. Αυτά λοιπόν και η αγάπη της οικογένειας μας για την ρίγανη, θα σας δώσουν ένα πραγματικά ξεχωριστό προϊόν!